SOHO is blind geworden
Zowel de EIT-telescoop als de LASCO-telescoop zijn tijdelijk blind. Een computer aan boord van het ruimtetuig SOHO beval de satelliet om in een veilige slaaptoestand te gaan en alleen de hoogstnoodzakelijke functies uit te voeren.
English version / Version franšaise gepost op 23 april 2004
Een nieuwsflash  van 21 april 2004 op de SOHO-webpagina's
SOHO is in de ESR (veilige) modus gegaan om 05:37 UT. De ESR was veroorzaakt door FSPAAD (Fine Sun Pointing Attitude Anomaly Detector).

Op 22 april, 2004, werd het volgende bericht uitgezonden:
Herstel vanuit ESR wordt tot morgen uitgesteld.

SOHO is in de ESR (veilige) modus gegaan om 07:27 UT. De ESR was opnieuw veroorzaakt door een signaal van FSPAAD (Fine Sun Pointing Attitude Anomaly Detector) die een verkeerde vaststelling deed. We werken aan het herstel.

De detector FSPAAD, die moet nagaan of de zonnepanelen van SOHO wel degelijk naar de Zon zijn gericht, zond op 21 april en een tweede maal op 22 april een verkeerd signaal naar een boordcomputer. Als gevolg hiervan ging the satelliet in de veilige 'Emergency Sun Reacquisition' toestand. ESR is een toestand waarin SOHO alle observationele wetenschappelijke functies stopt en geen data meer doorstuurt naar de aarde. De satelliet probeert zelf de zonnepanelen bij te sturen in de hoop ze terug naar de Zon te richten. SOHO kan hiervoor kleine stuurraketjes afschieten. Dit noemt men soms 'momentum management' en is gebaseerd op de wet van behoud van momentum. De satelliet kan zichzelf zo in de juiste positie duwen.

Het SOHO team probeert vanop de aarde terug contact tet maken met de satelliet om deze zo terug in de Missie Modus te krijgen. In deze modus worden wetenschappelijke observaties gedaan.

Klik op de zwarte figuur om de laatste SOHO/EIT film te bekijken. Net voordat de satelliet in de eerste ESR modus afgleed, was een laatste beeld genomen om 05:36 UT, 21 april. Hierop volgt een informatiekloof tot 22:56UT. Tijdens het laatste deel van de film zie je rare beelden, deze tijdsperiode komt overeen met de tweede ESR veilige toestand.