De Pleiaden in het vizier van LASCO
Sinds 12 mei zijn de Pleiaden zichtbaar op beelden genomen door LASCO/C3, een coronograaf aan boord van SOHO. Deze cluster van sterren beweegt van links naar rechts in de LASCO-beelden en zullen eind mei van het toneel verdwijnen.
English Version / Version franaise gepost op 17 mei, 2004

Kijk hoe de Pleiaden uit het gezichtsveld van LASCO/C3 verdwijnen.

De Pleiaden zijn een groep sterren (meer dan 3000) waarvan slechts enkele met het blote oog kunnen waargenomen worden. Deze zijn de Zeven Zussen en Messier 45. Gedurende de lente en een stuk van de zomer, nu dus, staan ze ten opzichte van de Aarde achter de Zon. Tijdens de dag 'kijken' we naar de Dochters van de Griekse mythologische figuur Atlas. De familie is echter niet zichtbaar wegens het verblindende licht van de Zon. Van september tot januari kunnen we ze echter wel bewonderen, dit is dan 's nachts vermits ze dan achter de Aarde staan. Dit gedrag verbonden aan de seizoenen wordt duidelijk als we de figuur rechts bekijken. (Klik voor een grotere versie)

Dankzij LASCO zijn de Pleiaden nu ook te bezichtigen, wel gedurende maar een halve maand. Het gezichtsveld van LASCO is immers beperkt: de telescoop geeft beelden van de corona over een afstand van 3.5 tot 30 keer de straal van de Zon. Je kan een LASCO film bekijken met de Pleiaden in de hoofdrol door op het LASCO beeld links te klikken.