8 juni: Maak de Venus transit live mee
In de ochtend van 8 juni 2004 - zichtbaar in heel Europa - zal zich een zeldzaam sterrenkundig verschijnsel voltrekken: de planeet Venus komt voor de zon langs. Dit is wel een heel uitzonderlijke gebeurtenis: de voorgaande overgang had plaats in 1882 en was slechts gedeeltelijk zichtbaar in Europa.
English version / Version franÁaise Let op: Kijk nooit rechtstreeks naar de zon zonder enige oogbescherming! gepost op 1 juni, 2004
Vanaf 5u19 UT (7:19 lokale tijd) zal de planeet Venus als een bewegende zwarte stip onderaan op de zonneschijf te zien zijn. Ze verschijnt links onder en zal omstreeks 13:23 UT aan de westkant verdwijnen. Venus bevindt zich dan op 1 lijn tussen de Zon en de Aarde. Over 8 jaar zullen ze zich terug in dezelfde configuratie bevinden, daarna moeten we tot in 2117 wachten...

Het beeld van de Zon helemaal links is genomen door de SIDC-camera in H-alpha. Het rechtse beeld is de Zon in zichtbaar licht, de donkere stippen zijn de zonnevlekken zoals ze voorkomen in de fotosfeer. Hier kan je de Venus-overgang op 8 juni in 'real time' meemaken. Klik op de beelden voor een vergroting.

In 1761 en 1769 waren de toentijdse overgangen cruciaal voor het bepalen van de afstand van de Aarde naar de Zon, d.i. 1 Astronomische Eenheid (AE), de basis van alle astronomische afstanden. Nadien bleek echter dat deze meting niet zo accuraat was als verwacht. De boosdoener was het zogenaamde zwarte druppel-effect dat zich voordoet net wanneer Venus de zonneschijf raakt. De waarde van de AE was echter een redelijke schatting van de waarde die nu bepaald kan worden met moderne en accurate Radar observaties van Venus.
Je kan een film meepikken van
Je kan altijd de website checken die een overzicht biedt van alle activiteiten georganiseerd door het planetarium en de koninklijke sterrenwacht van BelgiŽ in het kader van de Venus Transit.