Is 90/0656 uitgedoofd?
Zonnevlekgroep 06 (NOAA 0667) is een ouwe bekende, beter gekend als 90/0656. Vorige rotatie was de groep zo groot dat je ze met het blote oog kon waarnemen. De beelden hieronder tonen ons wat er nog rest van de groep waar we destijds niet konden naast zien.
English version / Version franaise   gepost op 3 september 2004

Zonnevlekkengroep 90 (NOAA 0656) produceerde in totaal 2 X-zonnevlammen. 13 augustus werd een X1.0 vlam komende van deze groep gerapporteerd. Net voordat de groep achter de zonneschijf verdween, produceerde ze nog een X1.8 zonnevlam op 18 augustus. In de periode van 6 augustus toen ze aan de oostkant verscheen, tot 10 augustus groeide de groep van een simpele 'alfa' configuratie tot een 'beta-gamma-delta' met een complexe magnetische structuur. 1 september 2004 verscheen de voormalige groep terug aan de linkerzijde van de zonneschijf, nu met nummer 06 (NOAA 0667). Een grote vlek wordt gevolgd door een aantal kleinere vlekken en heeft slechts het uiterlijk van een 'alfa' groep, heel wat minder glorieus en opspraakmakend dan de 'beta-gamma-delta' configuratie van weleer. De totale X-achtergrondstraling gemeten door de satelliet GOES bleef op een laag B1 niveau. Tot nu toe heeft de groep geen noemenswaardige acties ondernomen. Dit tesamen met de eenvoudige magnetische configuratie wijst erop dat de groep op dit moment heel wat minder in zijn mars heeft dan tijdens de vorige rotatie.
Bovenstaande figuren tonen ons de glorieuze groep 90 (NOAA 0656) in het centrum van de zonneschijf. Deze beelden werden genomen op 12 augustus 2004, 1 zonnerotatie geleden door de MDI telescoop aan boord van de SOHO-satelliet. Het linkse beeld werd genomen in zichtbaar licht en toont ons de Zon zoals wij ze kunnen waarnemen, weliswaar met een hogere resolutie. Het rechtse beeld is een magnetogram: een artificieel beeld dat ons de concentraties van magnetische velden toont. Deze figuur heeft dus niets te doen met de zon zichtbaar in een bepaalde golflengte. Geef een klik op een beeld voor een vergrootte versie. De beelden hierboven werden genomen op 3 september 2004. Links zien we de zon in zichtbaar licht, rechts een magnetogram. Aan de linkerkant van de zonneschijf is de zonnevlekkengroep 06 zichtbaar, enerzijds als een zwarte vlek in zichtbaar licht, anderzijds als een gebied met zwarte en witte vlekken (rechts). De zonnevlekkengroep heeft zich inderdaad minder indrukwekkend  getooid. Klik op de figuren voor een grotere versie.