Een herboren Zon
De zon hulde zich in een stilzwijgen. Van 10 tot 16 oktober nam GOES geen uitbarstingen in X-straling waar. Vanaf 17 oktober sloeg de Zon een andere richting in en sierden verscheidene zonnevlekken de zonneschijf.
English version /Version franaise gepost op 29 oktober,, 2004

Na een rustige periode zonder enige noemenswaardige zonnevlammen en zelfs enkele vlekkeloze dagen, nam de Zon een nieuwe start. Vanaf 17 oktober verschenen hier en daar plots zonnevlekken. Op 19 oktober waren enkelen reeds tot een beta configuratie uitgegroeid. Vanaf dat moment werd de zonneschijf bevolkt door Catania en NOAA nummers (zie rechtse foto). De achtergrond X-straling steeg ook vanaf 19 oktober. Alles wees in de richting van iets dat zou gebeuren. Inderdaad, 20 oktober verscheen zonnevlekgroep 49 (NOAA 0687) aan de oost-kant en zorgde meteen voor een uiterst korte M2.6 zonnevlam. Op het einde van 21 oktober produceerde de groep een C9.9 vlam en op 22 oktober een M2.1. Op 23 oktober vond andermaal een C9.9 vlam plaats, een voorsmaak van een derde M2.3 vlam.

Sinds 28 oktober verscheen een nieuwe groep aan de oostkant, nummer 57 (NOAA 0693). Deze groep bestaat ondermeer uit 2 grote zonnevlekken en naar alle waarschijnlijkheid een waardige opvolgeer van groep 49.

Bovenstaande figuren (klik erop om ze te vergroten) zijn EIT 284 beelden gemaakt vanuit de satelliet SOHO. Daarbovenop, plaatsten we de Catania (groen) en NOAA (rood) nummering. Dagelijks wordt er zo een combi' map  zoals wij ze noemen, gemaakt en kan je ze raadplegen via de website. De figuur is klikbaar en geeft bijkomende informatie over de zonnevlekgroepen, zoals het aantal vlekken, de grootte, de zonnevlammen-voorgeschiedenis, statistische waarschijnlijkheid voor een volgende zonnevlam,....