Rustige voorkant-actieve achterkant
Een halo CME was gedetecteerd door de CACTus-software. Deze CME was een deel van een hele reeks afgevuurde plasmawolken van 28 februari tot 2 maart. EIT195 liet ons in tegenstelling tot deze activiteiten, een rustige Zon zien.
English version
gepost op 3 maart, 2005

1 maart 2005 werd een CME-waarschuwingsmail uitgezonden door CACTus, een software dat automatisch CME's detecteerd in LASCO beelden. De CME was het eerst zichtbaar in C2 om 04:54UT en het aan angulaire breedte van 196 graden. De plasmawolk was voornamelijk in noordelijke richting afgeschoten.

Het is de taak van de voorspeller om de informatie gegeven door CACTus te interpreteren en zo alleen hetgeen relevant is voor ons op Aarde eruit te filteren. De detectie komt overeen met een reeks van CMEs zichtbaar gemaakt in de detectiefiguur rechts gemaakt door CACTus. Alle CMEs gezien door LASCO, worden in een verschillende kleur voorgesteld. De omtrek van de Zon wordt opengeknipt en opengetrokken tot een rechte lijn. Klik op onderstaande baluwe figuur voor een LASCO-film: de lichte, tamelijk grote vlek die van rechts naar links beweegt is de planeet Venus.

SOHO/EIT (klik op de groene zon voor een film) en de door GOES gedetecteerde X-straling geven een ander, rustig beeld van de voorzijde van de Zon. Enkel een kleine EIT-golf en coronale dimming is zichtbaar op 2 maart, rond 17:00UT. Het tijdstip waarop dit event plaatsvond, geeft aan dat deze gebeurtenis niets te maken heeft met de CMEs gedetecteerd door CACTus.

Als geen enkel zichtbaar proces (zonnevlam, protuberans uitbarsting, dimming,...) plaatsvond op de zonneschijf dat in verband kan gebracht worden met de CME, dan word de CME als achterwaarts bestempeld. Het gebied van oorsprong bevindt zich aan de achterkant van de Zon en de CME zelf beweegt weg van de aarde. De CME kan dan niet geoeffectief zijn.

Een rustige Zon en gedetecteerde CMEs kunnen samen voorkomen. Zulke CMEs zijn dikwijls de voorbode van mogelijke zonneactiviteit eens het gebied verantwoordelijk voor de CMEs over de oostrand roteert.