Twee vlekken op de Zon
Twee zonnevlekgroepen zijn zichtbaar in het midden van de zonneschijf. Als je goed kijkt, kan je ze zelfs met het blote oog waarnemen! Let op, kijk nooit zonder een eclipsbril of andere bescherming rechtstreeks naar de Zon.
English version/ Version franaise
gepost op 15 Maart, 2005

De zonnevlekgroep met Catania nummer 40 was voor het eerst zichtbaar op de zonneschijf op 7 maart. Vanaf het moment dat de groep zichtbaar was, groeide ze ook in oppervlakte tot ongeveer 13 maart en bleef daarna stabiel. Op 9 maart roteerde groep 41 over de oostrand. Deze had het label 'alfa': een eenvoudige magnetische configuratie. Tot nu heeft deze nog steeds deze kenmerkende structuur.

Tot nu toe was de groep met het nummber 40 verantwoordelijk voor 2 C-zonnevlammen. De X-straling van de minder complexe groep 41 haalde op geen enkel moment het C-niveau.

De figuur hiernaast werd genomen met de wit-licht camera van het SIDC en geeft de Zon weer zoals we ze zien, weliswaar met een betere resolutie dan met onze eigen ogen. Zonnevlekkengroep 41 is de meest linkse vlek, groepnr 40 zijn de twee rechtse vlekken. Klik hier om een film van deze zonnevlekken te zien terwijl ze over het zonneoppervlak glijden. De filmbeelden zijn eveneens gemaakt in zichtbaar licht door het instrument MDI aan boord van SOHO.