Eindelijk dan toch M-zonnevlammen
Na een lange rustige tijd, is er terug een woelige periode aangebroken. De C8.0 zonnevlam in de nacht van 2 mei op 3 mei was het startschot van een nieuwe reeks M-zonnevlammen.
English version /Version franaise posted on May 12, 2005

Een uitgebreide privée data-base van de voorspellingen en waarnemingen is door 1 van onze medewerkers gecreeërd. Deze data-base geeft de voorspeller de mogelijkheid om vroegere en huidige zonne-indices, zoals het aantal C, M of X zonnevlammen, duur van een zonnevlam, 10cm radio flux, K-index, achtergrond X-stralen,... te combineren en te visualiseren in grafieken. Bovenstaande grafiek (klik voor een vergroting) geeft een overzicht van de M en X zonnevlammen sinds 1 januari 2005 tot nu. Gelijktijdig werd het dagelijks gemiddelde van de planetaire K-index berekend in Boulder, geplot. De grijze vertikale strepen geven de dagelijkse minimum en maximum waarde voor K_p weer. Eerst twee verduidelijkende voorbeelden over de manier waarop zonnevlammen worden weergegeven. Een M3.4 vlam is voorgesteld als een blauw of orange vierkant met een y-waarde van 13.4 waarin de '1' duidt op de M. Een X5.3 vlam zonder geassocieerde CME wordt geplot als een geel vierkantje met een y-waarde van 25.3 waar de '2' slaat op de X. De horizontale band tussen 10 en 20 is dus gereserveerd voor M-zonnevlammen, de band boven 20 voor X-vlammen. De zwarte driehoeken in de band tussen 0 en 10 zijn X-zonnevlammen met een geassocieerde CME. Aan deze vlammen werd geen numerische waarde voor de intensiteit gekoppeld (negeer de '2' en 'c' in de grafiek). C-zonnevlammen zijn niet weergegeven, deze worden ook niet opgenomen in de 'noticeable events' lijst.

Tijdens de tweede week van january hadden we te maken met een geagiteerde Zon die verscheidene M en zelfs 5 X-vlammen lostte! Er was dan nog 1 geïsoleerde M-zonnevlam op 19 februari. Na deze vlam leken de actieve gebieden niet over genoeg energie en complexiteit te beschikken. We hadden een lange periode van lage activiteit tot 6 mei toen zonnevlekkengroep 57 (NOAA 0576) een M1.3 zonnevlam produceerde. Deze vlam is de eerste blauwe rechthoek. De kleine geomagnetische storm (K_p=6) op 8 mei werd veroorzaakt door de aankomst van een CME die geassocieerd was met een C8.5 vlam op 6 mei.