Made in Belgium: Proba 2
De minisatelliet Proba2, een ESA-missie, zal in september 2007 gelanceerd worden. Aan boord bevinden zich SWAP en LYRA, twee instrumenten waarbij de Koninklijke Sterrenwacht van BelgiŽ, het SIDC sterk betrokken is. BelgiŽ zal de zon in het oog houden!
English Version /Version franÁaise posted on June 13, 2006

Proba 2, (Nederlandse versie), de opvolger van Proba, is een missie die ondersteund wordt door ESA, het «European Space Agency» om de nieuwe technologie te demonstreren. Proba staat in feite voor «Project of Onboard Autonomy». De satelliet zal autonoom kunnen handelen zonder de tussenkomst van een duur grondstation. Een krachtige computer in de satelliet zal belast worden met deze taken. De twee belangrijkste telescopen zijn SWAP en LYRA. Het SIDC doet dienst als «principal investigator» (PI) en is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke exploitatie van beide instrumenten. Het «Centre Spatial de LiŤge» (CSL) zorgt voor de technische constructie van SWAP en LYRA.

SWAP zal de volledige zon in beeld brengen in EUV (17.5 nm) en is te vergelijken met SOHO/EIT, maar in staat beelden te maken in een hoger tempo. Op die manier kunnen processen met een kortere tijdsschaal bestudeerd worden.

LYRA is een Lyman Alpha radiometer (UV), vergelijkbaar met de fluxmeter van de X-stralen van de zon aan boord van GOES, een Amerikaanse satelliet. Het speciale aan LYRA is dat de detector een diamant is gebaseerd op de 'BOLD'-technologie die de satelliet blind maakt voor optisch licht en straling hard.

Meer informatie: poster 1 (Nederlands) / poster 2 (Engels)