Stereo missie
In oktober 2006 zal NASA de STEREO missie lanceren waarin België een belangrijke inbreng in heeft gehad. Deze missie zal de allereerste drie-dimensionale beelden van de heliosfeer en de zonnecorona weergeven. Het SIDC heeft speciale software ontwikkeld om ten volle gebruik te maken van de inkomende data.
English version   Gepost: 29 sept, 2006
STEREO (Solar-TErrestrial RElations Observatory) bestaat uit twee, bijna identieke , ruimtetuigen die gelanceerd zijn in een baan rond de Zon. In elk ruimtetuig bevinden zich 16 wetenschappelijke instrumenten die 3D beelden maken van de zonnecorona en het binnenste deel van ons zonnestelsel.

De missie heeft als doel om duidelijkheid te scheppen in een aantal onopgeloste problemen van de moderne zonnefysica. Een belangrijke kwestie is de fysica van Coronal Mass Ejections (CMEs). STEREO zal wetenschappers in staat stellen om CMEs richting Aarde met een zeer goede beeldkwaliteit te zien en hun ware snelheid te bepalen. Onze kennis van deze energetische en geweldadige wolken die richting aarde razen is cruciaal. CMEs veroorzaken immers zware geomagnetische stormen. Dit zijn verstoringen van het magneet veld van de Aarde doordat het magneetveld dat meegesleurd wordt met de plasmawolk kan koppelen met het magneetveld van de aarde. Een geomagnetische storm kan negatieve ruimteweereffecten veroorzaken zoals satellite anomalieën, storingen van het electriciteitsnet, verstoringen van radio communicatie en het Globale Positionerings Systeem (GPS) en corrosie van pijpleidingen.

De Belgische bijdrage aan STEREO is tweeledig. Het SIDC, dat deelnam aan de wetenschappelijke voorbereiding van STEREO, bereidt momenteel de toekomstige data exploitatie van STEREO voor. De meetgegevens, data en beelden die STEREO opneemt en maakt, zullen gebruikt worden om de zon en de ruimte in de gaten te houden. De real-time beelden zullen van onschatbare waarde zijn om de dagelijkse SIDC ruimteweersvoorspellingen te doen. Het Ruimtecentrum in Luik (RCL) was verantwoordelijk voor de optische tests van de Heliosferische camera's.