X9.0 zonnevlam
Totaal onverwacht werd er een enorme zonnevlam afgevuurd op 5 december 2006 vanuit een bronregio in het uiterst oostelijke deel van de zonneschijf. Het is de eerste X-zonnevlam sinds september 2005.
English version gepost op 5 december, 2006
Een presto:
Een enorme flare, ~X9, werd net gedetecteerd door GOES. Op de Nancay radioheliograaf en GOES SXI afbeeldingen is duidelijk dat een groot actief gebied net achter de zonneschijf de oorzaak is. Het actief gebied bevindt zich ten zuiden van NOAA AR0929. EIT en LASCO data zijn zijn allebei niet beschikbaar door ruimteveer manoeuvres. Gezien de uiterst oostelijke ligging lijkt het onwaarschijnlijk dat een geassociëerde CME geoeffectief zal zijn.

De foto rechts is een snapshot van de zon in röntgenstralen genomen door de SXI telescoop aan boord van GOES-13. De zonnevlam kan gezien worden als een lichtflits, een plotse en sterke stijging van de stralingsintensiteit, gelocaliseerd in zowel tijd als ruimte. De intensiteit in röntgenstralen piekte op 10:35 UT.

Hopelijk is de heilige man niet geraakt door de bliksem en zal hij nog altijd in staat zijn om pakjes naar de kinderen te brengen.