Wees gewaarschuwd
Vijf gloednieuwe producten zijn klaar voor registratie. Alle nieuwe producten zijn e-mail waarschuwingen en zullen verstuurt worden wanneer de ruimteweer condities zo zijn dat een waarschuwing nodig is. De e-mails gaan over flare condities, halo CME’s en geomagnetische condities. Jij zal de eerste zijn die het te weten komt!
English version gepost: 16 januari, 2007
Hieronder volgt een lijst van de codenamen en een korte beschrijving van de snelle waarschuwingen:
  • cactus: wanneer de CACTus software een halo CME met een hoek van meer dan 180° waarneemt in de beeldsequenties van LASCO.
  • DbKalt: wanneer de magnetometer in Dourbes (België) een geomagnetische storing registreerd met een lokale K>4..
  • MAKalert: dit is een waarschuwing. Wanneer het MAK-model geomagnetische verstoringen voorspelt met een lokale K (Dourbes België)>6.
  • flaremail: wanneer de software van het SIDC een zonnevlam met een röntgenstralen flux groter dan M5 ontdekt in de GOES data.
  • quieta: dit is een alles rustig waarschuwing. Ze wordt verstuurd wanneer men verwacht dat de ruimteweercondities de volgende 48 uur of tot een volgend bericht, rustig blijven. Dit betekent dat de intensiteit van röntgenstralen onder de C-klasse zal blijven, een K-index kleiner dan 5 en een hoog-energetische proton flux onder de event-drempel. Een all-quiet-waarschuwing wordt verstuurd aan het begin en einde van zo’n periode.

Om te registreren en voorbeelden te zien van vorige e-mails, ga naar de registratiepagina .

Met de recente extreme zonneactiviteit van Dec 2006 in het achterhoofd, toonden de e-mail waarschuwingen hun nut. Amateur astronomen, aurora spotters, wetenschappers, satellite bedrijven, bedrijven die met GPS werken,… kunnen hun voorzorgsmaatregelen nemen zonder elke dag het ruimteweer en de voorspellingen in het oog te houden. Al de waarschuwingen worden automatisch gegenereerd door software ontwikkeld op het SIDC. Het ruimteweer wordt zo 24 uur per dag en 7 dagen per week gade geslaan. Bovenstaande afbeelding is de laatst verstuurde waarschuwing van 15 januari. De geomagnetische storing werd veroorzaakt door een windstroom vanuit een coronal gat dat reeds enkele zonnerotaties aanwezig was.