BelgiŽ en radio-zonnewetenschap
Het strategisch belang van radio waarnemingen
gepost: 11 juni, 2010

Elke 3 jaar komen radio-wetenschappers samen om de vooruitgang en nieuwste instrumentatie te bespreken. Voor de editie van 2010, zakt de internationale radio-gemeenschap af naar La Roche-en-Ardenne,BelgiŽ. Tijdens de conferentie wordt eveneens het officiele startschot gegeven voor de wetenschappelijke exploitatie van de PROBA2-data. Een team van wetenschappers zal een strategisch plan uitwerken om in combinatie met andere gegevens, zoals radio-data, een maximale output te krijgen.

De wetenschap van de Zon is brandend actueel tegenwoordig. BelgiŽ heeft zo zijn eigen zonnesatelliet, PROBA2. BelgiŽ heeft zijn eigen zon-aarde centrum, het Solar-Terrestrial Centre of Excellence dat o.a. een ruimteweersvoorspellingcentrum huisvest. BelgiŽ participeert eveneens in verschillende ruimtemissies.

Tijdens de tweede wereldoorlog werden vliegtuigen gelocaliseerd op een radar via radiogolven. Vliegtuigen werden echter 'radar-onzichtbaar' wanneer de zon achter het vliegtuig stond. Het was dus van strategisch belang om de invloed van de zon te bepalen. Dit was de start van intensief radio-zonneonderzoek, nog voor het ruimtetijdperk.

Voor het ruimtetijdperk waren visuele waarnemingen van de zon (zonnevlekken) en de radio-wetenschap de enige manier om aan zonneonderzoek te doen. Nu, in het ruimtetijdperk blijkt de radio-zonnewetenschap nog steeds waardevol. Het is goedkoop omdat je kan waarnemen vanop de aarde. Van het hele elektromagnetisch spectrum dat de zon uitstraalt, is onze aardatmosfeer transparant voor alleen zichtbaar licht en radio-golven. Je krijgt complementaire informatie over de fysica van de zon naast waarnemingen in het UV vanuit de ruimte. Het is de manier om inzicht te krijgen in de mechanismen die plasmawolken afkomstig van de zon in de ruimte versnellen. Dankzij de radio-wetenschap zie je schokgolven door de ruimte razen. De plasmawolken kan je niet in beeld brengen via UV waarnemingen.

De meeste landen hebben een waarnemingsbasis. De radars en antennes, voordien gebruikt voor militaire doeleinden, werden na WOII hergebruikt, maar dan voor wetenschappelijk onderzoek. Het Belgische radiostation is gevestigd in Humain. De waarnemingsmogelijkheden van Humain zullen in de toekomst nog uitgebreid worden. De data vormen o.a. ook een belangrijke input voor het ruimteweersvoorspellingscentrum van BelgiŽ.

CESRA2010-website