BelgiŽ en STEREO
posted: Feb 14, 2011
English

Sinds begin februari kunnen we de Zon helemaal zien: een 360į graden zicht. De 2 STEREO satellieten staan diametraal tegen over elkaar met de Zon in het midden en hebben een perfect zijaanzicht van de Zon.

STEREO bewaakt permanent de Zon. De 2 satellieten produceren EUV zonnebeelden en kijken naar de ruimte rondom de Zon.
De EUV-technologie is gebaseerd op een concept gebruikt in een vroegere ruimtemissie SOHO/EIT. De Koninklijke Sterrenwacht van BelgiŽ, KSB leverde toen het idee en het Centre Spatial de LiŤge, CSL bouwde de EUV-telescoop. STEREO kan plasma dat de Zon weg katapulteert volgen op zijn traject door de ruimte. De telescopen hebben een zicht op de volledige afstand Zon-Aarde. Het CSL voerde de optische testen uit voor 1 van de instrumenten die de heliosfeer monitoreren. Deze plasmawolken vormen een bedreiging voor de Aarde, voor satellieten en onze hoog-technologische systemen. Wetenschappers van de KSB gebruiken dit STEREO-zicht om de wolken in 3D te visualiseren. Een Belgische ESA satelliet, PROBA2 wordt gebruikt als 3de oog. PROBA2 heeft vooraanzicht van de Zon. Dankzij dit multi-zicht kunnen wetenschappers accuraat de structuur en de snelheid van de wolken bepalen.

Ruimteweer in BelgiŽ
De speciaal ontwikkelde software, CACTus, detecteert automatisch de plasmawolken in de STEREO-beelden. De computerresultaten worden daarna geÔnterpreteerd door de ruimteweersvoorspellers van de KSB. Elke dag sturen de voorspellers een ruimteweerbulletin de ether in. Het ruimteweerbericht beschrijft de toestand in de ruimte en geeft een voorspelling voor de komende dagen. Wie is geÔnteresseerd in zo een voorspelling: internationale bedrijven gespecialiseerd in ruimtetechnologie zoals satelliet-operatoren, bedrijven die zich baseren op radio-communicatie, zoals de luchtvaart, vliegtuigen en de bemanning zijn eveneens gevoelig voor ruimteweer, navigatie zoals het Amerikaanse GPS en het Europese systeem Galileo wordt beÔnvloed door de toestand in de ruimte, ... Ondertussen bestaat er een wereldwijd netwerk van ruimteweer-voorspellings-centra waarvan BelgiŽ een belangrijke medespeler is dankzij het geavanceerd wetenschappelijk onderzoek gebaseerd op o.a. satellietdata zoals STEREO.


Naar de NASA STEREO-website

Het Solar-Terrestrial Centre of excellence als antwoord op de dreigingen vanuit de ruimte
Het ruimteweersegment van de KSB is ondergebracht in het Solar-Terrestrial Centre of excellence, STCE. Dit is een instituut dat de Zon-Ruimte-Aarde wetenschappen van het Belgisch Instituut voor Ruimte-aeronomy, BIRA, het Koninklijk Metereologisch Instituut, KMI en de Koninklijke Sterrenwacht van BelgiŽ bundelt. Buiten wetenschappelijk onderzoek, overkoepelt het STCE een reeks dienstencentra, zoals bv het ruimteweersvoorstellingscentrum.
Het STCE is het Belgisch antwoord op de nieuwe uitdagingen op de Zon, in de ruimte die onze Aarde en aardatmosfeer beÔnvloeden.