Opnieuw een uitzonderlijke zonnevlam

De groep zonnevlekken die vorige dinsdag de derde grootste zonnevlam ooit produceerde, heeft nogmaals toegeslaan. Een nieuwe zonnevlam deed gisterenavond om 21h48 (Okt 29 2003, 20h48 UT) de Röntgen en EUV-straling van de zon opnieuw toenemen met meer dan een factor 300! De nieuwe zonnevlam was maar half zo krachtig als die van dinsdagmiddag, maar haalt toch nog net een plaatsje in de top 10 van meest intense zonnevlammen ooit gemeten.

Net zoals de vorige zonnevlam heeft ook deze zonnevlam een sterke toename van hoog-energetische deeltjes veroorzaakt, een zogenaamde protonenstorm. Deze toename van straling veroorzaakt opnieuw het equivalent van enkele medische Röntgenfoto's voor passagiers & crew in lijnvluchten op grote hoogte. Tenslotte is er ook opniew een uitstoot geweest van een deel van de corona van de zon, een zogenaamde coronale massa-uitstoot ('coronal mass ejection', CME). Deze CME is iets trager dan die van dinsdag, maar heeft toch nog een uitzonderlijk hoge snelheid van bijna 2000 km/s.

Als we vergelijken met de vorige keer, dan kunnen we verwachten dat deze nieuwe CME zal botsen op het magneetveld van de aarde vanavond rond 22h00 (Okt 30 2003, 21h00 UT). We verwachten dan ook opnieuw zeer zware verstoringen (Kp > 7) van het aardse magneetveld. Radio-communicatie zal zeer moeilijk blijven en ook operatoren van elektrische hoogspanningslijnen zullen deze nacht alert moeten blijven.

Noorderlicht

Slechts enkelen hebben vorige nacht dankzij een plaatselijke opklaring het noorderlicht kunnen waarnemen (zie http://sidc.oma.be voor foto's). Voor volgende nacht is er een grote kans op noorderlicht in Belgie, ware het niet dat het KMI een bewolkte hemel voorspelt. Gelukkig is er ook nu weer volgens het KMI een zekere kans op opklaringen. Als je geluk hebt, kan je deze nacht een prachtig spectakel verwachten.

Meer gedetailleerde informatie op http://sidc.oma.be