Welkom bij het Val-u-Sun Citizen Science Project

Val-u-Sun Citizen Science project heeft JOU nodig om deel uit te maken van een wetenschappelijk onderzoek.

Misschien heb je al gehoord van zonnevlekken. Het zijn eigenlijk gewoon donkere, 'koude' plekken op het oppervlak van de zon. Maar wist je dat waarnemers over de hele wereld ze al meer dan 400 jaar observeren en met de hand tekenen, en dat nog steeds doen? Je zou je kunnen afvragen waarom we het in onze digitale moderne tijd nog steeds op de ouderwetse manier doen, met een potlood en een vel papier. Het antwoord is continuïteit. We houden dezelfde methode aan om waarnemingen uit het verleden te kunnen vergelijken met moderne waarnemingen. Dit geeft een van de langste wetenschappelijke data-archieven in de geschiedenis van de wetenschap sinds Galileo er meer dan 400 jaar geleden mee begon!


Via de originele tekeningen uit ons archief kunt u ons helpen zonnevlekken en groepen zonnevlekken te tellen. Geen paniek, niet op allemaal! We hebben een selectie van tekeningen gemaakt, uit verschillende fasen van de activiteit van de zon. Sommige hebben veel zonnevlekken en zonnevlekkengroepen, sommige hebben er maar een paar.


De tekeningen die je krijgt zijn al door ons team geteld en geanalyseerd. Het doel van dit project is om het aantal door ons team getelde zonnevlekken statistisch te vergelijken met die van anderen. Omdat het tekenen en tellen van zonnevlekken een beetje subjectief kan zijn, hebben we een vergelijkingspunt nodig. Dat zou JIJ kunnen zijn! Maak je geen zorgen, er is geen goed of slecht antwoord, je beste inspanning is ruim voldoende..

We hebben slechts 5-10 minuten van je tijd nodig, maar hiermee zou je ons reeds enorm helpen. Als je klaar bent om met ons in zee te gaan, laten we je snel een voorbeeld zien en vragen we je een formulier in te vullen om meer over je te weten te komen. Dan is het jouw beurt.
sunspot drawing with big sunspot

Are you in?