Logo USET - The Uccle Solar Equatorial table Logo USET

Ukkel Zon equatoriale taffel

Een korte geschiedenis

De Ukkel Solar equatoriale tafel werd gebouwd en in gebruik genomen in 1955-1956 ter voorbereiding van het Internationaal Geofysisch Jaar (1957-58). Op dat moment was de USET de meest geavanceerde zonne-patrouille instrument. Het was volledig geautomatiseerd met behulp van elektro-mechanische en programmeur. Dit programma bestuurde verschillende fototoestellen (Robot gemotoriseerde 35mm camera instanties met filmrolletjes 100m), voornamelijk op de H-alpha telescoop. De geautomatiseerde telescoop werd gekenmerkt door een foto-elektrische zonne-pointer die de tafel vergrendeld met alle telescopen op de zonneschijf, evenals een foto-elektrische koepel spleet pointer die de koepel rotatie gecontroleerd om te snijden de koepel te houden voor de telescopen. De belangrijkste instrumenten waren de H-alpha telescoop uitgerust met een filter en Lyot het witte licht heliograaf. Een Bel-K chromospheric telescoop werd toegevoegd, maar nooit in reguliere operaties. Naast deze moderne instrumenten patrouille, was de oude visuele 16cm refractor gebruikt voor de tekeningen Ukkel zonnevlek. Deze had dezelfde instrumenten gebruikt voor alle visuele waarnemingen van zonnevlekken Ukkel sinds het begin van de 20e eeuw, die aanvankelijk op een andere berg in dezelfde koepel. Hierdoor kon zorgen voor een lange termijn homogene record. Vanwege de hoge kosten en de zeer veeleisende handmatige verwerking van fotografische beelden, was de oorspronkelijke patrouille-programma definitief verlaten in het midden van de jaren 1970. Het observeren van het programma vervolgens geconcentreerd op de zonnevlek synoptische waarnemingen voor ongeveer 20 jaar, in het kader van het Sunspot Index Data Center (IAU World Data Center for zonnevlekken, die gehost wordt in Brussel sinds 1981).
Vanaf 1995 werd een project gestart om de USET met behulp van state-of-the-art CCD beeldsensoren met het oog op de oorspronkelijke zonne patrouille mogelijkheden van deze faciliteit te herstellen renoveren. In 2002 werden twee nieuwe beeldvormende systemen die in de reguliere operaties: de originele H-alpha telescoop met een vintage Lyot filter is uitgerust met een nieuwe verordening en een temperatuur van 1 megapixel CCD-camera, terwijl een nieuw 15cm refractor werd ook uitgerust met een identiek camera voor wit licht synoptische waarnemingen. Tegen 2007, de instrumenten werden verder gemoderniseerd met het oog op de ruimtelijke resolutie en dynamisch bereik van de imagers te verhogen en de plaats van de vergrijzing Lyot filter (beperkte beeldscherpte en het contrast). Sinds 2007, nieuwe gekoelde 4 megapixel camera's zijn geïnstalleerd en volledig nieuwe H-alpha optica vervangen het historische instrument (nieuw 8cm refractor diafragma, Fabry-Perot monochromator), een verdere verhoging van de kwaliteit van de zonne-beelden. Een derde CCD-systeem in de Bel-K chromospheric lijn is nu in voorbereiding. Het enige element dat ongewijzigd blijft is de visuele telescoop voor zonnevlek tekeningen. De modernisering van de USET is nog in volle gang. Zijn controle is volledig geautomatiseerd met een intensivering motor. Een nieuwe zonne-pointer is in ontwikkeling. Met de toevoeging van encoders, moet de zonne-overname alsmede de koepel-controle bereiken van een hoog niveau van automatisering. Ten aanzien van de telescopen zelf, individuele geldboete wijzende en zich te concentreren op basis van micrometrische vertaling fasen zal real-time optimalisatie van de beelden en de routinematige bepaling van de telescoop platte-veld kaarten.



USET images can be freely downloaded as public data. However, any public use, web based or paper publication of those data must include an explicit credit to the source:
(USET data/image, Royal Observatory of Belgium, Brussels)