De Zonsverduistering

De zonsverduistering zal totaal zijn in een strook met een lengte van 5850 km, die loopt van het zuiden van Groenland, tussen Ijsland en Schotland, over de Faeröer Eilanden en de archipel van Svalbard, en eindigt bij de Noordpool. De totale verduistering, ‘Greatest Duration’, duurt het langst ten oosten van Ijsland met 2m46.9s, vangt aan om 09:43:53 Universele Tijd en is maximaal om 09:45:16 UT. De breedte van het pad waar de zonsverduistering totaal is, varieert tussen 410 en 492 km. Meer algemene informatie over zonsverduisteringen vind je op deze links

Tenzij het bewolkt is, zullen we in België van een grotendeels verduisterde Zon kunnen genieten. In Ukkel zal de eclips beginnen om 09:27:16 Lokale Tijd, het maximum wordt bereikt om 10:34:28LT, wanneer 83% van de zonnediameter bedekt zal zijn door de Maan. De zonsverduistering eindigt om 11:45:24LT. Voor andere locaties in België kan deze timing 1 of 2 minuten verschillen, en zal tussen 80% en 85% van de zonnediameter verduisterd zijn.

Meer informatie is te vinden in het Jaarboek 2015 van de KSB. NL FR

In België zal het effect van de zonsverduistering beperkt zijn: het kan wat donkerder worden rond de tijd van het maximum van de eclips (10:34LT, dus tussen 10:20LT en 10:50 LT). Schaduwen kunnen scherper worden en de hemel kan wat meer grijs lijken in plaats van de normale blauwe kleur. Mogelijk reageren ook dieren en planten op de zonsverduistering. Een kleine daling in temperatuur van een paar tienden van een graad is mogelijk, en zonnepanelen zullen minder elektriciteit produceren dan normaal. Vergeleken met een dag met open hemel, kan het elektriciteitsnetwerk op het Europese continent rond 10:41LT een daling ervaren van 34 gigawatt in het vermogen afkomstig van zonnecellen. Maatregelen worden getroffen en worden gecoördineerd door de Europese netwerkoperatoren (source: entso-e ).

Opmerking: Belgische lokale tijd (LT) = Universele Tijd (UT) + 1 uur