LOFAR netwerk van radiotelescopen

De zonsverduistering waarnemen vanop aarde - weer of geen weer


Het LOFAR basisstation in Nederland zal de zonsverduistering waarnemen vanaf 08:38 Lokale Tijd, met een maximum om 09:39 LT, tot 10:50 LT. De Maan zal 85 % van de zonnediameter bedekken.

Radio images
LOFAR, de Low Frequency Array, is een internationaal project geleid door ASTRON, het Nederlandse Instituut voor Radio-Astronomie. De film werd gemaakt door M. Brentjens en het LOFAR team

LOFAR is een enorme radiotelescoop die radiogolven met lage frequentie vanuit de ruimte opvangt en zo nooit eerder geziene data levert voor radio-astronomen.

Wetenschappers van de KSB zullen bijdragen aan een speciale observatiecampagne van de zonsverduistering met LOFAR, die opgestart werd door Duitse en Nederlandse collega's. Deze campagne is een unieke kans om radiobeelden te maken van dit hemelfenomeen. De volgende eclips die met LOFAR kan waargenomen worden, vindt pas in 2021 plaats. Tijdens het maximum, rond 09:39 LT, zal ongeveer 85 % van de zonnediameter bedekt worden door de Maan. Een groot deel van de zonne-atmosfeer zal echter zichtbaar blijven in radiogolflengtes, omdat deze atmosfeer veel uitgebreider is in radiogolven dan in zichtbaar licht.

Links: De telescoop bestaat uit stations, verspreid over verschillende Europese landen, die ieder bestaan uit 100 of meer goedkope antennes. Deze antennes vormen samen een virtuele telescoop van tientallen tot honderden kilometers breed.
Rechts: LOFAR neemt een zonne-uitbarsting waar, hoog boven de Zon (de witte cirkel), als een helder gebied in het beeld. De zonne-uitbarsting is zo intens dat ze de Zon zelf bijna onzichtbaar maakt. (F. Breitling, AIP, Germany)


Remark : Dutch Local Time (LT) = Universal Time (UT) + 1 hour