Ionosfeer

Impact van de eclips op de ionosfeer gemeten door satellieten - weer of geen weer

De ionosfeer is een laag die deel uitmaakt van de aardatmosfeer en ligt tussen 60 km tot 1000 km boven het aardoppervlak.

Het invallende (UV) zonnelicht ioniseert een groot deel van de aanwezige atomen zodat een plasma bestaande uit ionen en vrije electronen ontstaat - vandaar de naam. Deze electronen kunnen signalen van satellieten die doorheen de ionosfeer gaan, verstoren en vertragen. Het aantal electronen dat een signaal onderweg tegenkomt noemen we de 'Vertical Total Electron Content' of VTEC, en is rechtstreeks gerelateerd met de verstoring of vertraging van het signaal.

De rode curve geeft het tijdsverloop van de VTEC weer voor het noordelijk gedeelte van Europa (bovenaan), boven Brussel (midden) en in het zuidelijk gedeeltje van Europa (onderaan). De grijze lijn geeft weer wat men zou verwachten op basis van de metingen van de voorbije 15 dagen. De eclips vindt plaats in de blauwe band.

De Koninklijke Sterrenwacht van Belgiė volgt de toestand van de ionosfeer boven Europa in bijna real-time en kan dus de ionosferische activiteit tijdens de eclips volgen. De concentratie van electronen zou moeten dalen tijdens de eclips omdat de intensiteit UV-straling vermindert en dus minder atomen worden geļoniseerd: de rode curve zou onder de grijze curve moeten liggen.

De daling in VTEC in merkbaar. De impact is onafhankelijk van eventuele bewolking op de plaats van de metingen.